Øj, det er ikke sjovt at være TikTok i disse dage.
I Danmark fraråder Center for Cybersikkerhed, at appen installeres på tjenstlige enheder, Dansk Erhverv har gjort den forbudt hos de ansatte, det samme har Region Hovedstaden – for bare at nævne nogle stykker.
Internationalt går det ikke meget bedre. Europa-Kommissionen har bandlyst TikTok hos sine ansatte, Canada tillader heller ikke appen på ansattes arbejdstelefoner, og USA truer nu moderselskabet ByteDance med et decideret forbud i hele landet, hvis ikke firmaet sælger TikTok.
Man kunne fristes til at sige, at det hele er lidt af en lortesituation, i hvert fald hvis man hedder TikTok. For uanset hvad firmaet gør, er de allerede så dybt i minus på karmakontoen, at det er svært, hvordan de kan gøre alle glade uden at gå på store kompromisser med sig selv.
Men jeg vil mene, at den seneste uges eskalering viser, at vi er ude på et overdrev, hvor panikken har grebet så vidt omkring sig, at ingen tør række firmaet så meget som en lillefinger.
Man kan jo egentlig godt forstå det. En hel generation af unge er blevet grebet af den vanvittige algoritme, og hvor kun tre procent af danske unge mellem 15 til 29 år brugte appen regelmæssigt i 2019, var det tal steget til 49 procent i 2022. Sindssygt.
Og så er der alle møgsagerne. Europæiske brugeres oplysninger kan ende i hænderne hos kinesiske ansatte, de har indsamlet data om børn ulovligt, og så har de overvåget amerikanske journalister, hvilket nu har fået FBI og det amerikanske justitsministerium til at gå ind i sagen.
Det er svært at have sympati for et firma, der trækker lort rundt, uanset hvor de går hen, og det er ikke uden grund, at de er under luppen i stort set alle lande, for deres troværdighed er bare ikke i top.
Jeg har – ligesom stort set alle andre – ikke den store tiltro til TikTok. Ikke grund på grund af deres tvivlsomme historik, men mere fordi jeg ikke har tillid til nogen som helst sociale medier. Og det er måske her, hvor en stor del af sagens kerne faktisk ligger.
TikTok betaler regningen for andre sociale mediers bommerter, især Cambridge Analytica, der satte ild til tillids-krudttønden, men som Facebook aldrig rigtigt har bødet for (milliardbøder tæller ikke, når det svarer til få procenter af gigantens samlede omsætning).
TikTok er endt som en politisk arena, hvor ‘det er en kinesisk app’-aspektet trumfer enhver form saglig diskussion og dialog. For selvfølgelig giver det som forsigtighedsprincip mening, at statslige anbefalinger fraråder brug af appen – det er samme årsag til, at Dropbox og Snapchat heller ikke bør bruges på arbejdstelefoner.
Men det burde jo ikke kun være TikTok, der kastes for løverne, og det er faktisk ikke så underligt, at Theo Bertram, deres europæiske topchef, anser firmaet som et offer for et politisk komplot, hvilket han gav udtryk for i Deadline.
Derfor kan jeg også godt forstå, at firmaet nu tager til genmæle med en charmeoffensiv, der formentlig taler for døve øren, men som faktisk – hvis vi lige går efter bolden og ikke manden – indeholder et ganske gyldigt argument, som vi bør forholde os til, nemlig:
»Når man begrænser adgangen til den demokratiske samtale på en platform, der har 150 millioner brugere rundtom i Europa, så efterlader det en gruppe unge alene. Og det er nok heller ikke det, man ønsker sig«, hvilket Christine Grahn, head of governmental relations (wauw, fancy titel) hos TikTok i Norden udtalte i et interview med Politiken.
Når vi lige ser bort fra ‘den demokratiske samtale’ som krog, fordi det vækker genklang, efter det på besynderlig vis er blevet politikernes yndlingsbegreb i deres (manglende) regulering af selvsamme sociale medier, som de ellers ynder at benytte sig af, når de for eksempel vil undgå pressen, så har Grahn fat i noget.
For ligesom TikTok lige nu betaler regningen for konkurrenternes fuckups, så lider landets unge snart under konsekvenserne af den tiltagende TikTok-panik.
Et tragikomisk eksempel på dette er DR’s valg om at skrotte et pilotprojekt for P3 på TikTok, der om noget indikerer, at public service har sine begrænsninger.
Selv forklarer DR det med, at »Vi synes ikke, det hænger sammen, at vi selv udkommer gennem et pilotprojekt, når vi nu fraråder vores medarbejdere at bruge appen«, hvilket mest af alt lyder som lidt af en dårlig undskyldning frem for en logisk konklusion.
Det lyder som en institution, der stikker halen mellem benene frem for at kaste lys over nuancerne i en kompliceret sag, der er blevet politiseret i sådan en grad, at enhver form for saglighed drukner i en sneboldeffekt af forbud.
TikTok er allerede et pinligt øde landskab for danske medier, hvor de danske unge dagligt udsættes for misinformation og – hvis man skal tro anklagerne – potentielt pro-kinesisk indhold, der kan påvirke brugerne på lang sigt.
Med det i tankerne må man stille spørgsmålet: Hvem fanden skal agere værn for de trusler, hvis ikke en gang de danske medier tør?
Vi kan skrive nok så mange artikler om alt det, der foregår på TikTok (og det kommer altså fra den journalist i landet, der har været ude i flest afkroge af platformen – fra menstruationsblod og fetichporno til krigen i Ukraine og prutter på glas), men det gør aldrig en lige så stor forskel, som hvis vi faktisk er til stede i frontlinjen på selve platformen.
Som Ole Obitsø, ansvarshavende chefredaktør for mediet Markedsføring, for nylig skrev i et debatindlæg: »Vi har brug for, at alle sociale medier bliver bedre«. Men vi har også brug for, at vi bliver bedre til at håndtere debatten omkring sociale medier.
For lige nu er TikTok blevet definitionen af en lortesituation, hvor ingen vinder, men alle taber – især de unge, som troligt fortsætter deres hverdag på platformen uanset de bureaukratiske anbefalinger fra alle dem, som ikke længere har appen installeret.
Ugens lange nyheder
1. Smilet
Der har været en del diskussion omkring Angela Bassetts reaktion, da hun ikke vandt en Oscar for bedste kvindelige birolle. Hvorfor kunne hun ikke bare klappe og smile som en god taber, spurgte nogle. Svaret er her.
I have so much empathy for her in that moment and in the conversation that resulted from it because I’ve been in her position. All Black women have. We know that society holds us to the highest standards while simultaneously leaving us no margin for error.
➤ Angela Bassett Doesn’t Owe The Oscars A Thing — Not Even A Smile (Refinery 29)
2. Instagram-kunstig
Hvad gør man, hvis man hader at poste på Instagram? Man bruger selvfølgelig tidens hotteste hotty, kunstig intelligens, til at forfatte opslag til det sociale medier. Det kan vel ikke gå galt, vel?
I thought this experiment might show something interesting about the capabilities of AI writing, illustrating the computer’s lack of depth and the hollowness of it all. Instead it revealed an unpleasant truth about myself — that I’m a nasty little jerk with a real lack of respect for the people who make the mistake of caring about me.
➤ I Had AI Write My Instagram Captions, And My Friends Did A Wellness Check On Me (BuzzFeed)
3. TikTokTrouble
Tør demokraterne pisse de unge vælgere af med et forbud af TikTok inden præsidentvalget næste år? Det lyder måske tåbeligt, men det er faktisk en reel frygt (især efter Bidens influencerfest sidste efterår), og du finder ikke en bedre guide til det politiske cirkus omkring TikTok i USA end med denne artikel, der er lang og tør, men på den gode måde.
If the app ultimately gets blocked in the US, it’d be akin to ripping out “an artifact of youth culture,” says Ioana Literat, associate professor of communication, media and learning technologies design at Columbia University. “Knowing how bold and fearless they are about speaking up when it comes to something that they perceive as an injustice—which they would definitely perceive this as an injustice—I would expect a very strong reaction.
➤ Is TikTok Too Popular for the US to Ban? (Bloomberg)
Ugens korte nyheder
The Last of Us-slutningen blev næsten ændret i serien (Kotaku)
Højrefløjsplatformen Gettr vil sælge antivaxxer-sæd (Rolling Stone)
Pornhub solgt til etisk kapitalfond (Financial Times)
IO Interactive åbner op om James Bond-projekt (Eurogamer)
Konspirationsteoretikere starter egne datingplatforme (Vice)
Ugens anbefaling
📚 Tomorrow, and Tomorrow, and Tomorrow – Gabrielle Zevin
Kom for en af sidste års mest prisvindende bøger, der får dig til at sluge side efter side med historien om to venner, der opbygger et spilimperium, imens de bakser med både sig selv og hinanden.
Bliv for de skarpe, præcise og ofte komiske referencer til ikoniske spil og hele gamermiljøet, der er så spot on, at de er læseoplevelsen værd i sig selv.
Ugens MVP
Ugens Gallup
Dagens gode gerning
Tryk start koster tid at lave, men er gratis for dig at læse. Derfor er det en kæmpe hjælp, hvis du deler nyhedsbrevet med folk omkring dig. Tak for støtten! ✌️
Tryk start skrives af Julie Horup. Har du spørgsmål eller feedback, kan du svare direkte på nyhedsbrevet eller på Twitter.
Jeg elsker at dine nyhedsbreve er begyndt at dukke op igen. Har du en ko-fi konto eller lign? Vil gerne støtte finansielt.
Avec d'innombrables sites Web et applications disponibles aujourd'hui, il est plus facile que jamais de trouver des sonneries gratuites pour votre téléphone mobile https://telechargersonneries.com/