Jeg ved det godt.
Der er gået et helt år, men jeg altså har været ude at røre græs, og nu er jeg så tilbage.
Jeg droppede ellers at have en holdning til alt det, der sker online. I stedet læste jeg andres holdninger og postede memes om det.
Men så sker der det, som altid sker. En influencer-skandale, en influencer-skandale mere og så en konspirationsteori.
Internettet is gonna internet, og nu vil kulturministeren have os til at slette TikTok, imens kulturpersoner vil have lukket Reddit.
Så lad os da lige snakke om Reddit. For kan jeg ikke være den første, så kan jeg være den sidste.
Først breaker Reddit-brugerne platgiatsagen om Katherine Diez, så begynder medierne at forklare Reddit, og nu vil adskillige influencere have lukket ned for platformens kolportering. Circle of life.
For efter den indledende positive opmærksomhed omkring Reddits graverevner, som blev affødt af Diezgate, er det også kommet frem, at flere subreddits er meget glade for sladder. Totalt chok, I know.
Der er naturligvis tale om r/influencergossipdk, r/gossipdk og til dels en eller anden subreddit dedikeret til hestesportens verden i Danmark, hvor jeg ikke vover mig ind, for hvis jeg har lært én ting, så er det, at man ikke fucker med hestepiger.
Det er især r/influencergossipdk, som med sine mere end 68.000 medlemmer har været i vælten efter en række artikler hos Politiken, der blev sparket i gang med fire kvinder – Mascha Vang, Anna Seneca, Ayşe Dudu Tepe og Emma Rosenzweig – som har fået nok af Reddits trang til at tale om dem.
De fire kulturpersoner1 forklarer alle, hvordan Reddit ivrigt diskuterer alt fra dårlige etikette over for servicepersonale til misbrug og diagnoser. Noget af det lyder som harmløs sladder, andre dele læser som slesk mobning.
Vi ved jo ikke, om noget af det, der bliver skrevet, er sandt. Anonyme personer online kan slynge om sig med, hvad de vil, og det ved de fleste Reddit-brugere godt. De tager alle indlæg med et gran salt. Og så tager de ikke nødvendigvis alt så højtideligt.
Men der regererer også en opfattelse af, at hvis man sætter sin røv i klaskehøjde ved udlevere sit liv online, som influencers jo unægteligt gør, så skal de også kunne tage imod.
»Hvis hun nu skal sidde og pive over de onde på Reddit, der brænder det brænde, som hun helt selv har båret til bålet, så burde hun lukke sit Instagramliv ned én gang for alle.« — anonym bruger på r/influencergossipdk.
Det er ikke første gang, at en platform i Danmark kommer i stormvejr efter voldsom sladder og rygtedeling. I 2020 lukkede Jodel ned for udvalgte kanaler, efter anonyme brugere – i kølvandet på #metoo – begyndte at dele navne på folk, der angiveligt havde krænket og seksuelt chikaneret andre personer.
Dengang burde man måske have spurgt: Hvor flytter sladderen så hen? Svaret kom selvfølgelig prompte: Til Reddit. Mere præcist r/influencergossipdk, der på det tidspunkt var i sin meget spæde start og dermed klar til at tage imod de hjemløse sladdertyper, hvilket oversigten nedenfor viser.
Springet i brugere starter i midten af oktober, hvor flere medier begyndte at dække Jodel med negative udtalelser fra eksperter, hvilket fik platformens ejere til at reagere ved at minde brugerne om injurieloven.
Virker denne cyklus bekendt? At en platform kommer i søgelyset med explainer-agtige artikler, hvor eksperter giver deres (ofte negative) besyv med, hvilket så får snebolden til at rulle, indtil kulturministeren deklarerer, at nu er det altså nok.
Hvis ikke vi skal fremhæve Reddit mere, så kan vi jo passende tage sagen om TikTokeren Kisoan Subakaran, som Berlingske af uransagelige årsager bragte et portræt af i sidste måned.
Det interview affødte ikke overraskende stærk kritik, for det er tydeligt for enhver, som bruger en smule tid på at undersøge, hvad der egentlig er op og ned online, at Kisoan er en klassisk rage baiter.
Det kunne man ironisk nok være kommet i forkøbet ved at læse op på Kisoan blandt brugerne på Reddit, som har dækket hans TikTok-ageren. Eller også kunne man researche hans TikTok-profil, hvilket ville afsløre, at en stor del af engagementet på hans videoer tager udgangspunkt i en latterliggørelse af ham.
Et godt eksempel er en video (som jeg ærlig talt ikke gider linke til) fra februar, der – hvis man udelukkende kigger på Kisoans TikTok-profil – ser ud til at være et hit, men som faktisk kun gik viralt, fordi dens indhold blev brugt til at skabe memes på Instagram.
De to sager om Reddit-sladder og en TikTok-rage baiter hænger faktisk sammen, for én af grundene til at brugerne fokuserer så meget på influencers på Reddit er, at medierne ikke bruger synderlig meget spalteplads på dem.
Og når de gør, så napper de historier uden kildeangivelser eller udviser en manglende forståelse for, hvad de skriver om (som med eksemplet fra Berlingske).
Det er ikke fordi, at medierne skal viderebringe selve sladderen. Reddit-brugerne er nærmere af den opfattelse, at influencers ikke bliver holdt til ansvar for deres ageren på sociale medier.
At medierne i form af deres rolle som vagthund burde gå langt mere kritisk til influencers, når de har så meget magt, at de kan påvirke deres følgere (det er jo ikke for sjov, at Weekendavisen hyrer Emilie Lilja til at pifte deres image op).
Argumentet fra Reddit-brugerne er ofte, at hvis medierne eller politikerne ikke vil straffe influencernes ageren (kritikken her går ofte på ulovlige eller upassende annoncer eller udnyttelse af deres børn som reklamesøjler), så må brugerne tage sagen i egen hånd og udstille dem.
Det er her, hvor balancen slingrer, blandt andet fordi der ikke altid er et etisk kodeks, som Reddit-brugerne forholder sig til (og når der er, håndhæves det ikke altid lige grundigt af moderatorerne), men som tabloidpressen trods alt er underlagt.
Og så tager sladderen overhånd. Den er voldsom og kan have store konsekvenser for de involverede personer, som Louise ‘Twerk Queen’ Kjølsen forklarer til Zetland.
Men selve diskussionen omkring Reddits sladder udstiller samtidig et kulturclash, hvor vi fokuserer på en lille del af et større problem.
»Det her er ikke et Reddit-problem, eller et kendisproblem, eller et kvindeproblem, eller et minoritetsproblem. Det er et samfundsproblem«, som Kjølsen siger i interviewet med Zetland (som ikke overraskende nu kritiseres på netop Reddit).
Hvorfor er det egentlig, at folk vil have nedlagt r/influencergossipdk, når sladderen bare rykker videre til en ny platform? Hvorfor vil kulturministeren have jævnet TikTok fra enhver eksistens baseret på et misforstået portræt af en rage baiter?
Det er jo ikke fordi, der ikke er noget at være rasende over. Men hvis der er én ting, vi efterhånden burde have lært af internettet, så er det, at raseriet opstår i enform for kontekstkollaps, hvor diskursen fragmenteres og spændes for en vogn, der passer til et meget specifikke og individuelle formål (som når en TikTok-troll bruges i politikernes yndlings-Twitter-skænderi om herskermentalitet).
Maia Kahlke Lorentzen og Nynne Just Christoffersen påpeger i Cybernormer, at vi måske burde begynde at fokusere på samtalen omkring, hvordan vi agerer på sociale medier, frem for at blive fanget i en forargelse over platformene selv.
Det er værd at tænke over. For som Nynne konkluderer om dem, der forarges og derefter straks tyer til den altoverskyggende forbudsløsning: »I er tæt på, men I skyder helt ved siden af«.
Ugens lange nyheder…
… er aflyst i denne uge.
I stedet får du en håndfuld links, som jeg har samlet sammen den seneste tid (det seneste år?), og som stadig er lige så relevant, som da jeg først stødte på dem.
Sidste års sjoveste krimikomedie, som de færreste tilsyneladende har set, men som de fleste burde lade sig opsluge af. Især for det queer-feministiske aspekt og et helt genialt kaos-cover af ‘All The Things She Said’.
➤ Deadloch (Amazon Prime)De sociale mediers yndlings-helbredsguru er tilsyneladende også et planlægningsgeni af Guds nåde, når det kommer til at snøre kvinder.
➤ Andrew Huberman’s Mechanisms of Control (Intelligencer)De seneste års bedste kapitel i stjernekrigen er hverken en serie eller en film, men derimod et open world-spil, der fanger essensen af Kraften og blander det med tragiske følelser.
➤ Star Wars Jedi Order: Survivor (EA)Der er noget galt med internettet. Eller måske ikke galt. Måske er det nærmere, at fundamentet under den verden, vi er vant til online, er ved at smuldre. Alle tjenesterne, økosystemerne, kulturen… Det hele kollapser langsomt.
➤ Nobody Knows What’s Happening Online Anymore (The Atlantic)Hvis du vil være noget, skal du sælge dig selv. Det er den eneste vej frem i vores samfund. Alt, du gør online, er for at sælge dit brand, dit produkt, dig.
➤ Everyone’s a sellout now (Vox)Først havde vi GamerGate. Nu prøver de at starte GamerGate 2.0. Indtil videre er det en fiasko, men selve forsøget viser, at internettets mest trælse typer aldrig giver op.
➤ How A Small Video Game Narrative Studio Wound Up At The Heart Of A Massive, Anti-Woke Conspiracy Theory (Aftermath)
Dagens gode gerning
Tryk start koster tid at lave, men er gratis for dig at læse. Derfor er det en kæmpe hjælp, hvis du deler nyhedsbrevet med folk omkring dig. Tak for støtten! ✌️
Tryk start skrives af Julie Horup. Har du spørgsmål eller feedback, kan du svare direkte på nyhedsbrevet eller på Twitter.
Jeg har det lidt ambivalent med betegnelsen ‘kulturpersoner’ frem for influencers, som er kendte for at være kendt. De er deres eget brand, som de vogter nidkært over (for eksempel i kommentarsporet på deres profiler online, hvor de kan slette og blokere, som de lyster, fordi de ikke skal følge et regelsæt). Men samtidig er influencers jo kultur, så 🤷