Mette Frederiksen, Katherine Diez og cillemouse går ind på en bar.
Jeg aner ikke, hvad de snakker om, men det kunne jo være deres fald fra Instagram-tinderne.
Bare spørg Mette Frederiksen.
Sidste søndag lagde hun det efterhånden meget omdiskuterede opslag om hadbeskeder på Instagram, og siden har vi ikke snakket om andet, hvilket jo nok var meningen, medmindre du spørger en socialdemokrat.
Opslaget om hadbeskeder er jo fint. Lad os lige slå det fast. Den slags beskeder hører ingen steder hjemme, heller ikke hos statsministeren, men det er ikke muligt at være på sociale medier uden at få lort slynget i hovedet. Især når man er kvinde. Lev med det, ville nogen sige.
Der har været mange diskussioner om opslaget. Om formålet med det og ikke mindst strategien bag. Er det for at skifte fokus fra mink-sagen, Palæstina-kritik, intern frustration eller dårlige meningsmålinger?
For dårlige sager er der jo nok af, og det er ikke overraskende, at Mette Frederiksen kaldes kalkuleret for at lægge dette opslag ud netop nu, imens andre forsvarer statsministeren.
»Jeg synes, det er for kynisk, og jeg synes også, at der er en ærgerlig mistænkeliggørelse i, at der nærmest uanset hvad en politiker skriver eller siger, skal motivforskes i det«, siger Socialdemokratiets politiske ordfører Rasmus Stoklund til DR.
Jeg forstår egentlig godt Stoklunds frustration, men altså helt ærligt, hvis der ikke skal motivforskes i en politikers opslag på Instagram, så skal man ikke blande makrelmadder med politiske budskaber.
Hvis Mette Frederiksen virkelig ville hadbeskeder til livs, altså med en dedikeret og passioneret indsats, så havde hun jo kørt en planlagt influencer-kampagne. Hyret nogle populære typer, der talte ind i de påtænkte målgrupper. Det ville ikke ligefrem være ukendt land for hende, for hun har gjort det før. Flere gange.
Men denne gang nøjes hun med et opslag på henholdsvis Facebook og Instagram. Og især sidstnævnte er jo interessant, for har man fulgt statsministerens Instagram-profil, ville man vide, at hun i flere uger, hvis ikke måneder, har stået i Palæstina-kviksand til halsen.
Uanset hvad hun postede, druknede de kritiske røster kommentarfeltet med Palæstina-relaterede opråb, som hvorfor Danmark ikke fordømmer folkemordet, og hvordan Mette Frederiksen er en barnemorder.
Med andre ord: Hendes Instagram-profil kunne ikke længere bruges til en hujende fis.
Og så må man jo gøre noget. Man kan ignorere problemet (ikke smart, når nu vælgerne flygter, og partiets største profil er problemet), man kan skrive en Noter-undskyldning (måske ikke helt niveauet for Mette Frederiksen… endnu), eller også går man i offensiven.
Angreb er jo det bedste forsvar, og så skyder man med skarpt mod et andet problem, der altid vækker sympati. Bare spørg Lars Løkke Rasmussen anno 2016. Og spørg så lige statsministerens profil, der udelukkende har haft vækst siden søndagens opslag 🤑
Problemet med denne sympati-strategi er bare, at den kræver en vis autenticitet. Den bæres af en vis troværdighed fra afsenderen. Og det er ikke ligefrem tilfældet med Mette Frederiksen, der efterhånden har fået ry for at sidde i sit elfenbenstårn, hvor hun i blinde kaster budskaber ned til pøblen.
Jovist, det har i flere år vist sig at være en overraskende stor succes. Men nu har statsministeren simpelthen sejret sig selv ihjel på sociale medier. Eller i hvert fald sejret sig selv ind i et hjørne, hun ikke kan komme ud af.
Som en anden influencer har hun omhyggeligt kurateret sit indhold, der veksler mellem politiske budskaber og de mere hyggelige stunder. Faktisk har hun, og med ‘hun’ mener jeg naturligvis staben bag profilen (som jo også er dem, der faktisk læser hendes beskeder, hvilket ikke er helt irrelevant i denne debat) til tider været helt genial.
Som i 2020 da hun gik live på Facebook og svarede på spørgsmål fra helt almindelige danskere, så afstanden mellem dem og politikerne virkede kortere, end den egentlig var. Lige pludselig var statsministeren sådan en, man kunne snakke med på Facebook. En af os, en af os.
Allerede dengang var det dog tydeligt, at statsministeren havde udstukket en ganske kalkuleret vej for de sociale medier, hvor strategien var alt andet end social. Den demokratiske samtale gik kun én vej.
For det kan godt være, at hun svarede på spørgsmål fra folket, men spørgsmålene var nøje udvalgt på forhånd. Og med spørgetimen kunne statsministeren selv styre hele showet. Ingen spontane spørgsmål fra journalister eller brugere om kontroversielle bomber som for eksempel magtmisbrug.
Dengang kaldte jeg spørgetimen for et ‘uagtsomt demokratidrab’, hvilket har lidt en ironisk klang, når nu statsministeren flere år senere begynder at udvise frygt for den demokratiske samtale, der angiveligt lider under hadbeskeder.
Og nu, fire år senere, slår strategien altså revner. Populariteten online har været så stor, at statsministeren er blevet fanget i den klassiske influencer-fælde, hvor alt, hun foretager sig – både online og offline – er content.
Som Lotte Folke skrev i en klumme tidligere på ugen: »Det har hun gjort i en grad, så mennesker i den fysiske verden til tider er kommet ægte i tvivl om, om de befandt sig til et reelt møde med statsministeren eller snarere dannede kulisse til et opslag til Instagram«.
Faktisk er det så meget ude på et overdrev, at du efterhånden ville kunne bilde mig ind, at Mette Frederiksens profil drives af en AI ud fra en prompt om at recitere et partiprogram krydret med et par akavede selfies, så det hele ikke stinker for meget af en alt for velsmurt maskine.
Det er helt genialt, at vores statsminister har kørt en influencer-strategi på sociale medier, hvor kritik sjældent imødekommes, imens positive kommentarer mødes med 👏 ,♥️ og 🙏.
Hvor det offentlige privatliv er så opstillet, og selv rekvisitterne bliver så gennemtænkte, at man ikke længere kan se skoven for bare træer, indtil man lægger en rå kylling ved siden af grøntsagerne.
Men strategien begynder at vise sine svagheder. Der er, ironisk nok, ikke længere noget på spil hos statsministerens Instagram. Det skulle da lige være en omgang listeria.
I stedet ligger de nybagte boller og luner i de politiske budskaber, hvor de absurde mængder af likes overskygger et kommentarspor, der ellers sitrer af frustration.
Jeg siger ikke, at Mette Frederiksen skal lave en pivot til gen z, hvor hun sidder med en lavalier-mikrofon og et grynet kamera for at være ung med de unge, som Zuckerberg netop har gjort (omend jeg virkelig gerne ville se den scene udspille sig).
Jeg siger bare, at 2024 er et skrækår for influencere.
Deres fald fra tinderne vidner om, at modstanden mod det typiske influencer-spiel, hvor man skærmer sig, som man lyster, imens man deler et nøje sammensat potpourri af (opstillet) privatliv og arbejdsliv, er blevet så massiv, at det ikke længere kan betale sig.
Måske er det derfor, at Mette Frederiksen pludselig optræder her, der og alle vegne. Hun vil vise, at hun er et ægte menneske. Hun har behov for det.
Og det manglede da bare. For hendes Instagram-eventyr er forbi.
Ugens lange nyheder
1. Et skift i kraften
For ti år siden ændrede Star Wars-universet sig for evigt og altid. Du ved det måske ikke, men en drastisk beslutning blev taget, og nu sidder vi et kaos af tv-serier med svingende kvalitet. Er jeg fan? Nej. Drømmer jeg stadig om at blive den ultimative Sith lord? Ja.
Star Wars fans have been so inundated with new stories, all of which connect, we almost take for granted that Lucasfilm had to make the conscious decision to take all those previous stories, move them to the side, and clearly define that all stories moving ahead were officially part of the same world.
➤ 10 Years Ago Today, Star Wars Changed Forever (Gizmodo)
2. Gråhårede orgasmer
Har du egentlig overvejet, hvad din mor bruger Tinder til? Måske til at finde en ældre mand, som hun kan stikke en dildo op i numsen på. Det er så ofte, vi hører om, hvordan unge dater online, men hvad den gamle generation? Svaret er her.
Dating apps have become ground zero for aging singles to explore expanding sexual appetites, but they also serve as more than a virtual meeting place.
➤ Boomergasms Are Booming (Wired)
3. Et nyt Reddit
Der har været megen snak om Reddit de seneste måneder, og lad os bare være ærlige, meget af det har været negativt. Men måske er platformen i gang med et skifte, som faktisk går imod mange af de kedelige tendenser, vi ser på andre sociale medier.
We’ve discovered that the nature of what goes viral on the platform has also shifted dramatically in just the past few months — in seemingly good ways.
➤ Reddit is quietly changing the way its homepage works (Sherwood)
Ugens korte nyheder
Taylor Swift indtager sociale medier (passionfruit)
Køb spil og støt Palæstina (itch.io)
Ugens anbefaling
Ugens afstemning
Ugens MVP
Dagens gode gerning
Tryk start koster tid at lave, men er gratis for dig at læse. Derfor er det en kæmpe hjælp, hvis du deler nyhedsbrevet på sociale medier og med folk omkring dig. Tak for støtten! ✌️
Tryk start skrives af Julie Horup. Har du spørgsmål eller feedback, kan du svare direkte på nyhedsbrevet eller på Twitter.