Tryk start

Share this post

Faderhuset-Ruth genopstår på TikTok

trykstart.substack.com

Faderhuset-Ruth genopstår på TikTok

Den hellige treenighed går viralt.

Julie Horup
Feb 12, 2023
5
2
Share

Af alle de mennesker, som gør comeback på sociale medier, ender vi med Ruth Kristiansen.

Medstifteren af Faderhuset, som tidligere gik under navnet Ruth Evensen, er ligesom alle andre, som forsøger at skabe opmærksomhed omkring sit brand, dukket op på TikTok, efter hun i snart otte år har gjort sig på YouTube med Ruth TV.

Der er blevet varmet op til Ruths genkomst i lang tid, og for de faste TikTok-brugere var det derfor heller ikke videre overraskende, da hun i midten af januar dukkede op som gæst hos Daniel og Debbie.

Daniel og Debbie er et ungt influencerpar, der gør sig i Gud. For »Gud er god«, som de siger i en af deres seneste videoer (hvor de efter flere ugers kritisk spekulation tilfældigvis er flygtet rejst ud af landet).

Det unge kærestepar viste første gang deres ansigter på TikTok i august 2022, hvor de erklærede, at »det er overhovedet ikke kedeligt at være kristen«, imens de linkede til nyoprettede profiler med navnet lovechurch.online på sociale medier.

Her slog de fast, at »Jesus døde på korset for dig«, og så var tonen ligesom slået an for, hvad de ville sælge online, nemlig kristendommen.

@lovechurch24_7Jesus døde på korset for dig! Følg os på Instagram: lovechurch 24/7 Snapchat: lovechurch24-7 #jesus #foryou
Tiktok failed to load.

Enable 3rd party cookies or use another browser

Siden da har den dynamiske duo været imponerende produktiv online, hvor de spytter videoer ud i et væk. Seriøst, det er faktisk så vildt, at jeg halvt forventer, at et højrefløjsparti inden længe roser dem for deres arbejdsomhed.

Imens de måske ikke har haft den store succes med at sælge Gud (et estimat er, at 95 procent af dem, der ser deres videoer, er kommet for at gøre grin med dem), så har de alligevel haft fat i den lange ende, for nævner man ‘Daniel & Debbie’, så ved de fleste under 25 år, hvem der er tale om.

Det er, med andre ord, den perfekte affyringsrampe, hvis man faktisk slet ikke prøver at promovere sit eget budskab, men derimod blot er dukker for el jefe, som gemmer sig i skyggerne. Og så er vi tilbage hos Ruth.

For da Ruth en kold vinterdag sad overfor influencerparret, faldt alle brikkerne på plads. Blandt TikTok-brugerne blev der længe spekuleret i, at Daniel er Ruths barnebarn, og Debbie er Ruths datters niece (og ja, det gør dem altså beslægtet, som brugerne ikke overraskende også har haft en fest med at konkludere).

Siden da er Ruth selv kommet på TikTok som danielsfarmor7 (lol), og vi er nu i gang med en ægte omgang Faderhuset-multiverse, hvor de mange røde tråde langsomt afslører sig selv.

Samtidig har Daniel og Debbie (der afviser alt i sådan en grad, at man frygter, om de er ChatGPT iført køddragter) mistet dampen online, ikke kun på grund af deres meget belejlige verdensrejse, men også fordi medierne har fået smag for sagen, der nu opfattes som et radikaliserende »onlineunivers fra det tidligere Faderhuset«, hvor unge rekrutteres uden deres forældres bevågenhed.

I den forbindelse er det værd at nævne, at Ruth meget passende just har lanceret en video om »den tilstand, vi har, hvor man kan sladre, bagvaske og hænge andre ud i medierne«, hvilket jo nok skyldes, at især Jyllands-Posten (men også Frihedsbrevet) har fået færden af Ruths udskejelser online.

@evafogFundamentalisme har ikke plads i 2023. @Daniels farmor - Ruth Evensen/ Kristiansen - er kendt for sine umoderne og nedværdigende holdninger. Det startede før Faderhuset, der endte i 2013. Sidste år kom hendes barnebarn og grandniece @Daniel & Debbie på. Hvad Ruth vil på TikTok, må tiden vise, men 10 dage inde i hendes ‘ophold’ tegner ikke lovende for fremtiden #næstekærlighed #hilseneva #GodSomDuEr
Tiktok failed to load.

Enable 3rd party cookies or use another browser

Det er ikke noget nyt fænomen, at religiøse influencers tyer til sociale medier for at promovere deres værdier. Det er nærmest en hel industri i sig selv, for helt ærligt, er der efterhånden noget, som ikke sælges med influencers?

Men det er heller ikke noget nyt fænomen, at personer med skjulte intentioner (såsom at hverve unge, der er nemmere at manipulere) udnytter de digitale og virtueller verdener, som forbrugerne bevæger sig i.

Online universer som Minecraft og Roblox har længe været jagtmarker for fascister og nazister, hvor de to spil bruges som platforme til at fange især drenge og unge mænds opmærksomhed, inden de lokkes ud til møder og forsamlinger i den virkelige verden.

Netop dette aspekt gør det endnu mere problematisk, at der ikke har været mere debat omkring de to unge influencers online. Min tese er, at det ikke er blevet taget alvorligt, fordi en stor del af dem, der sidder med magten til at italesætte de problematiske aspekter, enten affejer det eller ikke ved nok om, hvad der sker på TikToks platform, til at se de røde flag.

TikTok opfattes i høj grad stadig som en danse-app, hvor fænomener går viralt, og hvor unge hopper med på idiotiske tendenser. Og det er en del af sandheden. Men når 41 procent af de 15-29 årige dagligt bruger mediet, så burde vi måske tage det – eller i hvert fald brugernes verden derinde – mere seriøst.

Måske skulle Kulturministeriet overveje at nedsætte et panel af influencers og eksperter (som den altid gode Eva Fog, der er embeddet længere oppe), som allerede er til stede på platformen og som kunne gå ind i en slags ambassadørrolle, hvor de laver indhold, der er naturligt, men også oplysende, for de unge at følge med i.

Samtidig bør vi også være bevidste om, at TikTok lige nu er et slaraffenland for misinformation og folk, der bevidst lukrerer på den uvidenhed, som der hersker i det digitale univers.

Indtil vi tager det seriøst, kan det blot affejes som noget, der sker online, og det er næsten den værste tilgang, for man erkender, at der sker noget problematisk, men man anerkender det ikke, før det er for sent.

Af samme årsag er det så skræmmende genialt set af Ruth Evensen, at hun kunne få to unge mennesker ud til tusinde af unge uden et eneste opsyn, fordi det skete på netop TikTok. Går den, så går den, og for Ruth gik den i et halvt år.


Har du fået videresendt nyhedsbrevet, kan du tilmelde dig nedenfor og fremover modtage det direkte i indbakken.


Ugens lange nyheder

1. Den kulinariske dødsfælde

Hvis du skal se én film i weekenden, burde du overveje The Menu (som kan ses på Disney+), der vel egentlig bare er et besøg hos Noma gone wrong. Mest af alt er det dog en genial skildring af, hvordan gastronomiske mesterværker bunder i narrative genistreger – og en af de bedste til dén disciplin er Dominique Crenn, som i dette interview fortæller om sit arbejde på filmen.

Tit er maden bare en rekvisit i film, en bisætning, men fra starten insisterede jeg på at lave alle retterne fra bunden, krydre og smage dem til, som om de skulle serveres i en rigtig restaurant.

➤ Kokken bag hypet madfilm: »Den udstiller jo de privilegeredes grådighed« (Politiken)

2. Den transfobiske forfatter

Ugens udgivelse af Hogwarts Legacy har sat gang i den endeløse diskussion om, hvorvidt man kan adskille kunst (Harry Potter-spillet) fra kunstneren (J. K. Rowling), og vi finder nok næppe et endegyldigt fælles grundlag, for ofte handler det mest af alt om en personlig omvæltning, hvor fans bakser med at rekalibrere deres moralske kompas ud fra et værdisæt, som pludselig smadres i tusinde stykker.

The theory of analyzing written works on their own merits originates from a 1967 essay written by critic Roland Barthes—way, way before the era of Twitter outbursts and online transphobic meltdowns.

➤ Harry Potter Can’t Escape J.K. Rowling, No Matter How Good ‘Hogwarts Legacy’ Is (The Daily Beast)

3. Den postapolayptiske Titane

Det her minder mig lidt om fyren, der er forelsket i sin bil (kender du ikke denne legendariske bid af internethistorie, så se her), men endnu vigtigere så er jeg overbevist om, at jeg kommer til at bruge timer, hvis ikke dage, med at indlede en lignende affære i survival-bilspillet Pacific Drive, når det udkommer til pc og PlayStation 5 senere i år.

Authentic is the first word that comes to mind … The reality is we really just wanted to connect you to the car.

➤ You Haven't Played A Survival Game Like This Creepy Car One (Kotaku)


Ugens korte nyheder

  • Nøgne vaginaer i The Witcher 3 var en fejl (Kotaku)

  • Tiktoker hævder at være reinkarnation af Hitler (Daily Dot)

  • Amazon laver serie baseret på Spider-Man Noir (Variety)

  • Googles AI fucker up midt i annoncering (The Verge)

  • EA Sports tæt på at sikre Premier League-rettigheder (Eurogamer)


Ugens anbefaling

📺 Chef’s Table (sæson 2, afsnit 3) hos Netflix

Kom for den Emmy-nominerede Netflix-dokumentar, hvor æstetikken står så skarpt, at det næsten gør ondt i øjnene, når der dykkes ned i netop Dominique Creens triumferende rolle blandt den kulinariske elite.

Bliv for den dybt rørende og lidt overraskende detour, som afsnittet tager, hvor madlavning er et kreativt afløb for de frustrationer (og glæder), man oplever i livet.


Ugens Gallup

Loading...

Ugens MVP

Twitter avatar for @lilireinhart
Lili Reinhart @lilireinhart
Whenever I hear the song Unholy, I just think of all the Daemon Targaryen thirst trap tik toks I was exposed to last year
6:08 AM ∙ Feb 8, 2023
29,182Likes2,263Retweets

Dagens gode gerning

Tryk start er gratis og 100 % frivilligt. Den største hjælp er, hvis du deler nyhedsbrevet med folk omkring dig. Tak for støtten! ✌️

Tryk start skrives af Julie Horup. Har du spørgsmål eller feedback, kan du svare direkte på nyhedsbrevet eller på Twitter.

5
2
Share
Previous
Next
2 Comments
Eva Fog Noer
Feb 18Liked by Julie Horup

Tak for at inddrage mit arbejde 🙏 Det gør mig super træt hvor negligeret de online universer fortsat er. Ruth er forresten forsvundet fra TikTok nu. Rygtet siger, at hun gjorde det selv

Expand full comment
Reply
fiwexo
May 29

Good job! Instead of concentrating on one genre, Tinyplay offers games from various genres

https://tinyplay.io

Expand full comment
Reply
Top
New
Community

No posts

Ready for more?

© 2023 Julie Horup
Privacy ∙ Terms ∙ Collection notice
Start WritingGet the app
Substack is the home for great writing