Du kender nok det famøse politiker-stunt, hvor en dårlig nyhed skal ud i offentligheden, men man egentlig bare gerne vil begrave den. Så venter man, til opmærksomheden er et andet sted. Fx når regeringen annoncerer en upopulær beslutning under X-Factor-finalen en højhellig fredag aften.
Et andet eksempel kunne også være, at man i stilhed prøver at lække nyheden om, at man lukker ned for sin fiasko-streamingtjeneste, imens alle øjne er rettet mod en Apple-konference. Og at man samtidig starter en helt ny streamingtjeneste med ingen ringere end Facebook.
Det var lige præcis, hvad Microsoft gjorde tidligere på ugen. Deres streamingplatform Mixer er aldrig blevet den store succes, selvom de har brugt millioner af dollars på at købe sig til kontrakter med nogle af branchens største streamere. De skulle efter sigende have kastet $20-30 mio. efter Ninja for at få ham til at skifte fra konkurrenterne hos Twitch.
Men nu er det altså slut. Fra den 22. juli vil alle Mixer-domæner og apps pege mod Facebook Gaming.
Mening med galskaben
Handlen giver strategisk set god mening. Microsoft står overfor at lancere deres kommende konsol til efteråret, hvor deres spilstreaming-platform Project xCloud er et af de stærkeste kort i kampen mod konsolrivalerne fra PlayStation.
Project xCloud har efterhånden ry som det stærkeste bud på en tjeneste, der faktisk kan være fremtiden for spilstreaming, og med Facebooks enorme pøl af brugere er det et kæmpe marked, der åbner sig.
Imens får man hos Facebook adgang til endnu flere (unge) brugere, endnu mere data og – bedst af alt – ingen moralske skrupler. Business as usual.
Trækket fra Microsoft minder om Googles planer for Stadia, hvor Google prøvede at udnytte markedet for gamere hos YouTube (hvilket er endt som lidt af en fiasko). Det er formentlig et spørgsmål om tid, før Stadia lægges i graven. Samme skæbne venter nok ikke for xCloud.
Phil Spencer, Head of Xbox, forklarede i kølvandet på annonceringen:
Gaming is already part of our social fabric, and Project xCloud can take you from discussing a new game – whether it’s a funny in-game moment posted by a friend, an ad, or an ongoing stream – directly to playing it. In the future, through the power of Xbox Live and Project xCloud, we see there being just one click between “I’m watching” and “I’m playing.”
Med Microsofts indryk hos Facebook er der millioner af potentielle forbrugere at slå kløerne i. Man kan ikke stille sig selv i en meget bedre situation end med direkte adgang til alle Facebooks platforme.
Et umage par
Men altså, helt ærligt, ikk’? Jeg har sgu en lidt underlig smag i munden. Microsoft har de seneste år kæmpet en brav kamp for at blive et mere inkluderende og (for)brugerorienteret firma. Og så slår de pjalterne sammen med en platform, der aldrig har været i mere modvind, end de er lige nu.
Få dage inden Mixer-annonceringen var Facebooks mest populære opslag fx fra den amerikanske højrefløj, hvilket på alle tænkelige måder er bekymrende.

Det er en farlig kombination at åbne sluserne for et gamingmiljø, der kan boltre sig løs på en platform, der er notorisk kendt for at være elendig til at håndtere højreradikalisering. Facebook har gang på gang vist, at penge taler højere end ansvar.
Microsoft er ved at åbne en motorvej fra Facebooks problematiske platforme direkte til deres konsolmiljø, hvor unge hver dag bruger adskillige timer. Det er ikke fordi, at problemet er nyt (højreradikale grupper har ofte brugt spil til at rekruttere børn og unge), men med samarbejdet bliver den taktik i hvert fald ikke mindre tilgængelig.
Et helt andet problem i forbindelse med nedlukningen er i øvrigt, at Microsoft tilsyneladende glemte at informere alle deres streaming-partnere omkring aftalen med Facebook. Mange af dem hørte det først, da nyheden var officiel.
Douchebag move, helt klart, men det er set før. Det er dog også ret problematisk. Mange af streamerne er afhængige af deres samarbejde med Mixer, fordi de har sponsorer og andre aftaler, der bæres af Mixer-samarbejdet. Og især de kvindelige streamere vil ikke tilbage til konkurrenter som Twitch, der er havnet i et stormvejr af anklager om seksuelt misbrug og fuldstændig uacceptabel adfærd.
Alternativet er at følge med over til Facebook Gaming, som – ifølge rygterne – har dårligere kontrakter og en platform, der endnu ikke har bevist sit værd.
Læser du dette uden at modtage Tryk start automatisk, kan du tilmelde dig via knappen nedenfor. Så får du fremover nyhedsbrevet direkte i din indbakke.
Ugens historier

De seneste par uger har budt på flere og flere anklager om seksuelle overgreb og diskrimination i spilbranchen, både hos spilfirmaer og blandt populære streamere.
Hos Ubisoft er flere ansatte sendt hjem, imens deres opførsel undersøges, og især på Twitter florerer der dagligt kæder af tweets, hvor kvinder deler deres historier og samtidig advarer mod flere profiler i branchen.
Det er ikke ligefrem første gang, at anklager vælter ud på denne måde. Under MeToo piblede det også frem med beretninger, men uden de store konsekvenser. Det kan være, de kommer denne gang. 🤷♀️
➤ Dozens of Women in Gaming Speak Out About Sexism and Harassment (New York Times)

En af de ældste (og mest kedelige, lad os bare være ærlige) rivaliseringer på spilmarkedet er kampen mellem FIFA og PES. Det er spillenes svar på Ronaldo vs. Messi, hvis du vil ud i de analogier. Flot, men også ret triviel.
De seneste år er FIFA løbet med sejren – i hvert fald økonomisk. Serien er en pengemaskine, men på grønsværen er teknikken ikke nødvendigvis den stærkeste. Den halter lidt efter. Ligesom City i denne sæson. #YNWA
Men hvordan ser fremtiden ud for de to modstandere, når en ny generation af konsoller melder sig? Og hvad siger folkene, som har været til at skabe de to spil igennem de sidste 25 år?
➤ Fifa v PES: the history of gaming's greatest rivalry (The Guardian)

Da SyFy i 2019 droppede TV-serien Channel Zero, var det et enorm tab for gyser-fans. Serien var klam, skræmmende, bizar, grusom. Og så var den ægte gys. Ikke noget af det der fesne gys, som vi ofte spises af med, fordi det skal kunne vises i primetime.
Channel Zero var baseret på creepypasta. Hvilket måske netop var nøglen til, at serien blev så populær. For creepypasta – og her kan du bare springe direkte til artiklen, hvis du kender begrebet – er et af de vigtigste horror-elementer indenfor moderne kultur.
Så mangler vi bare lige, at SyFy starter Channel Zero op igen, plz.
➤ A history of Reddit’s creepypasta horror sub r/NoSleep (Insider)
Ugens nyheder
Nintendo dropper mobil-spil (Bloomberg)
David Beckham lancerer eSport-hold (Engadget)
Så er der Steam sommerudsalg (Steam)
Disco Elysium filmatiseres som TV-serie (Variety)
The Last of Us Part II sælger 4 mio. på to dage (Eurogamer)
The Dark Pictures: Little Hope | efteråret 2020
Ugens kulturfix
Dagens gode gerning
Tryk start er 100% frivilligt. Den største hjælp er, hvis du deler nyhedsbrevet med folk omkring dig. Tak for støtten! ✌️
Tryk start skrives af Julie Horup. Har du spørgsmål eller feedback, kan du svare direkte på nyhedsbrevet eller på Twitter.