Det er umuligt at komme udenom Fortnite, så lad os bare gå direkte til sagen.
Man kan enten prøve at joke om det, man kan se det som en omvæltning for computerspil, og så kan man koge lidt suppe på det, for clicks og SEO er der altid at hente. Der er naturligvis også den klassiske curling-panik – hvor forældre går i panik på børns vegne over noget, der sker på en skærm.
Det kan ikke undervurderes, hvor stort Fortnites stunt er. Det er et kulturelt øjeblik a la Taylor Swifts “slet alt på sociale medier”-periode. Big dick energy. Epic Games har formået at skabe årets (årtiets?) største marketing-stunt.
Men hvad ligger der egentlig gemt i det stunt? Det er meget simpelt: Epic Games genstartede pengemaskinen. Pengemaskinen med 250 millioner spillere var ved at stagnere. Indtjeningen er faldet sammenlignet med sidste år, og der var ved at opstå et økonomisk og indholdsmæssigt plateau, som Fortnite skulle rykke videre fra. Deres gulvkalv havde brug for en hjertestarter, og den kom med det sorte hul.
Har man de finansielle resultater in mente, er det sådan set en mindre genistreg at lade alt blive opslugt, så man kan viske tavlen ren. Det løser nemlig et økonomisk problem, der ofte ligger i at have maksimeret en kundebases økonomiske formåen.
Når man ikke kan hive flere penge ud af de eksisterende kunder, må man udvide med nye tilstrømninger. Nyt kød med nye penge. Det er den klassiske problemstilling for tjenester, der er afhængige af en regelmæssig pengestrøm (spørg bare Netflix).
Ser man bort fra, at Fortnites spillere ikke længere kastede nok penge efter indholdet (og måske sågar var ved at miste interessen, fordi spillet ikke var helt så spændende længere), var problemet klart: Fortnite havde efterhånden kørt i så lang tid, at indlæringskurven var blevet (for) stejl og dermed skræmte den nye tilgang af spillere – og dermed penge – bort.
Glæden ved at hoppe ind i spillet som total n00b blev dæmpet, når grønskollinger blev tværet af eliten. Og historien var efterhånden svær at følge med i efter flere sæsoners komplikationer. Lidt som at hoppe ind i syvende sæson af Game of Thrones. Du fatter lidt, men ikke meget. Og når du ikke har det hele med, gider du så investere tid og penge i det?
Men alt det nulstilles nu. Med afslutningen på Fornite bliver de erfarne spillere hængende i det nye, men velkendte univers. De vil se spillets nye bane og gå på opdagelse i de nye muligheder.
Samtidig vælter det ind med nye spillere. Dem, der tidligere er blevet skræmt væk. Dem, der hører om det sorte hul. Dem, der bare bliver fanget af den fornyede opmærksomhed.
Det er en win/win for alle, men især Epic Games.
Bonus: Jeg faldt over den her på Twitter, og måske fanger du den ikke, men hvis du gør, kan du lige så godt forberede dig på et minuts akavet højt humør.
Læser du dette uden at modtage Tryk start automatisk, kan du tilmelde dig via knappen nedenfor. Så får du fremover nyhedsbrevet direkte i din indbakke.
Ugens lange nyheder
The Washington Post satser på en dedikeret sektion til spil og esport. Værd at bide mærke i? Redaktionen består af folk, der faktisk kender spilindustrien og kulturen omkring det hele. Sign me up.
➤ Introducing Launcher, a new section covering video games and esports from The Washington Post (The Washington Post)
Bør streaming-giganter som Netflix, HBO og Apple få del i den danske Public Service Puljen? Baseret på kvaliteten af The Rain kunne man fristes til at sige nej, men det er faktisk en ret interessant debat.
➤ Hvorfor skal den danske stat pumpe millioner af kroner i HBO- og Netflix-serier? (Politiken)
Keanu Reeves er her, der og alle vegne. Men hvad nu hvis det hele er forbundet, og der faktisk er et univers, hvor Keanu Reeves og tidslinjen bare hænger sammen? Jeg er forvirret. Hjælp mig, Neo.
➤ Is there a videogame Keanu-verse? A scientific investigation (VG247)
Ugens korte nyheder
Activision Blizzard i politiske problemer (Eurogamer)
Livstegn fra Danish Game Awards (Danish Game Awards)
Line-up for Disney+ ved lancering (Gizmodo)
Google lukker ned for VR-platform (Variety)
Felix the Reaper | #dkgame | ude nu
Min uge i kultur
Er du glad?
Tryk start er 100% frivilligt, så den største hjælp er, hvis du deler nyhedsbrevet med venner og fjender – bare klik på knappen nedenfor. Tak for støtten!✌️
Tryk start skrives af Julie Horup. Har du spørgsmål eller feedback, kan du svare direkte på nyhedsbrevet eller på Twitter.