Bliver Google Stadia en kæmpe fuser?
Lad os bare kaste os direkte ud i det, for Google har endelig løftet lidt mere af sløret for Stadia, deres kommende spil-platform, og jeg tror sgu, de er ved at lave en Netflix… men slet, slet ikke på den måde, som de fleste forventer.
Lad os starte med det vigtigste: Stadia lanceres i november (den faste dato annonceres inden længe), og Danmark er blandt de 14 lande, hvor platformen lander først.
Vil man være med fra starten, kræver det en Founder’s Edition til 999 kroner. Her får man en Stadia controller, som kun er påkrævet ved streaming til TV, tablet eller mobil. Vil man streame til PC, kan man derimod bruge tastatur og mus eller en USB-controller, fx fra en Xbox eller PlayStation. Derudover får man en Chromecast Ultra med til 4K-streaming på TV og tre måneders Stadia Pro (herefter 69 kroner per måned).
Med Stadia Pro får man adgang til 4K streaming med 5.1 surround sound samt et udvalg af gratis spil, der ved lanceringen tæller 31 titler. Ønsker man ikke abonnement, kan man klare sig med Stadia Base, som dog først bliver tilgængeligt næste år. Her kan man købe spil, som vi kender det fra fx Steam, som så kan streames i op til 1080p med stereo. Der er desuden ikke medlemstilbud og rabatter, som Pro-medlemmer får adgang til.
Stadia er altså både en abonnementstjeneste og en helt almindelig spiltjeneste, hvor man kan købe spil, som man ønsker det.
En lunken lancering
Hvis du synes, det lyder forvirrende, har du ret. Det er en lidt bizar tilgang, som Google tager til deres indtog på spilmarkedet. Opdelingen af abonnement og butik er ikke meget anderledes end hos fx Sony og Microsoft, men lanceringen virker derimod sløv.
Ved lanceringen finder man spil som Assassin’s Creed Odyssey, Destiny 2, Borderlands 3 og Tom Clancy’s The Division 2. Der mangler altså de eksklusive spil, som ellers plejer at være det helt store blikfang.
Man fristes næsten til at spørge, hvorfor man overhovedet skal overveje Stadia. Google ligner ved første øjekast et firma uden fornemmelse for, hvordan spilmarkedet hænger sammen. Sony, Microsoft og Nintendo har succes, fordi de har førstepartsudviklere og tilknyttede studier, der står bag spil, man ikke får andre steder.
Det er dog kun et spørgsmål om tid. Google har allerede annonceret, at de har hyret den erfarne Jade Raymond til at stå i spidsen for deres interne studie. Men det ændrer ikke på, at de på nuværende tidspunkt ikke kan tilbyde noget, som får dem til at skille sig ud fra mængden. Den revolutionerende intention med at streame spil er fin, men Google mangler deres eget Uncharted, Halo eller Zelda. Eller gør de? Det tror jeg faktisk ikke.
Google spiller for sig selv
Google har nemlig fuldstændig styr på, hvad de laver. Det er en kalkuleret taktik. En bevidst satsning på fremtiden, hvor de klemmer sig ind inden næste generation af konsoller. Årsagen er simpel: Stadia skal låse det unge YouTube-segment fast i Googles voksende økosystem.
Dette er også grunden til, at der slet ikke er behov for de store, eksklusive titler ved lanceringen. Stadia byder på spil, som kan fange YouTube-fællesskabet. Det er nogle af de spil, som folk ser andre spille. Det er de spil, hvor folk tænker, at det vil de egentlig også gerne lige prøve. Og når der så pludselig dukker en knap op med “Spil dette direkte i din browser om to minutter”, er Stadia pludselig en genial idé med momentum.
Det er også derfor, at Stadia ikke er en konsoldræber, for det er slet ikke meningen. Stadia sigter efter streaming-gamerne. Den unge målgruppe, der ikke er vokset op med konsolkrigen, hvor man enten har en Xbox eller PlayStation. Målgruppen, der ikke er loyal, men som bare gerne vil have hurtig og billig adgang til underholdning, de kan dele med andre.
En langsigtet strategi
Dermed giver det også mening at kombinere abonnement med køb af enkelte spil. Det handler ikke om at tage kampen op mod de digitale platforme, hvor man samler på spil og opbygger omfattende spilbiblioteker. Det handler derimod om at kunne mixe og matche. Man binder sig ikke til for meget, men man får heller ikke for lidt.
Faktisk er jeg overbevist om, at Google er ved at kopiere Netflix’ indtog på streamingmarkedet. De fylder Stadias bagkatalog op med forskellige spil fra andre distributører, imens de arbejder på deres eget indhold. De næste år vil de brænde penge af på licenser og eksklusive produktioner, indtil deres eget indhold er så omfattende, at et abonnement til 69 kroner virker decideret dumt at gå glip af.
… og hvis det hele fejler, har Google jo ry for at lukke deres mislykkede projekter ned. Måske er Stadia bare næste bejler til Googles kirkegård.
Sådan radikaliseres unge mænd på YouTube
Følg hele tidslinjen for, hvordan unge mænd bliver opslugt af højrefløjen.
Legende, ikon, game changer. Metal Gear Solid fylder 21 år.
Chernobyl forstår ikke atomkraft
Du skal ikke tro på alt, hvad du ser i årets mest roste TV-serie.
Nye fortolkninger af spilmusik fra DR SymfoniOrkestret og Troldspejlet.
De korte nyheder
Serien stopper på toppen.
“God save the NPCs.”
Spider-Man spiller ung Drake.
www.hollywoodreporter.com • Share
Ad Astra | september 2019
Min uge i kultur
📖 Nailbiter – Mike Henderson + Joshua Williamson
Er du glad?
Tryk start er 100% frivilligt, så den største hjælp er, hvis du deler nyhedsbrevet med din hade-kollega (eller en konspirationsteoretiker på YouTube). Tak for støtten!✌️
By Julie Horup
Digital kultur i din indbakke.
If you don't want these updates anymore, please unsubscribe here
If you were forwarded this newsletter and you like it, you can subscribe here
Powered by Revue